minder overweldigd voelen

Zo ga ook jij je minder overweldigd voelen én je droomleven creëren

‘Wanneer je je overweldigd voelt, ben je nog dommer dan wanneer je stoned bent of een nacht hebt doorgehaald. Je wordt er prikkelbaar, gespannen, irrationeel en impulsief van.’ Excuse you?

Precies. Dit las ik anderhalf jaar geleden in het boek Niets meer aan doen van Christine Carter. En wat voelde ik me overweldigd na het lezen over het verminderen van je overweldigd voelen. Man, man, man.

De tekenen van je overweldigd voelen

De schok begon toen ik las dat de volgende dingen tekenen zijn dat jij je diep vanbinnen overweldigd voelt: niet meer vloeiend kunnen spreken, belangrijke sociale informatie niet kunnen onthouden, niet of slecht in staat zijn nieuwe dingen te leren, een slechte concentratie hebben en moeite hebben met verleidingen te weerstaan, problemen op te lossen of beslissingen te nemen. Hello, it’s me van anderhalf jaar geleden.

En anderhalf-jaar-geleden-Shirley had niet zozeer een overweldigend leven (besloot ze), maar had ook geen idee waar ze mee bezig was. En dat bleek eigenlijk ook meteen het probleem.

Je minder overweldigd voelen én gelukkig(er) worden doe je zo

Om gelukkig(er) te worden, is het van groot belang voor jezelf duidelijk te hebben wat jouw vijf prioriteiten in het leven zijn én om 95% van je tijd aan deze prioriteiten te schenken. 95%!? Laat de paniek maar komen. Ook al kon ik niet zo 1, 2, 3 alle vijf prioriteiten bedenken, direct wist ik er eentje waar ik op dat moment misschien 5% van mijn tijd aan besteedde. Iets dat ik alleen mocht doen als al het andere af was. En ineens voelde ik hoe erg dat eigenlijk was, want al het andere is nooit af.

Verschuilen achter het huishouden

Mijn vriend had al best wel heel erg vaak gesprekken met mij aangeknoopt (een lieve manier om te zeggen dat hij keihard begon te preken) over dat ik meer tijd moest besteden aan schrijven. Vooral het huishouden is iets waar ik me prachtig achter kon verschuilen (en nog steeds soms wel – ‘het moet toch gebeuren en ik kan beter werken wanneer het huis schoon en netjes is …’).

En wat als iets niet binnen je prioriteiten valt?

Uit onderzoek is dus gebleken dat wanneer je die vijf prioriteiten voor jezelf duidelijk hebt, je tegen al het andere ‘nee’ mag (oké, beetje moet) gaan zeggen. Mocht je een paar zinnen geleden nog niet in paniek zijn geraakt: nu is je kans! En stel, gewoon stel, dat het huishouden niet binnen je vijf prioriteiten valt, dan betekent dat dus dat dit in die overige 5% van je tijd moet vallen samen met alle andere stomme dingen die nou eenmaal gewoon moeten gebeuren. Oeps.

Jouw top 5

Die top vijf is voor iedereen anders en verschilt vaak ook per fase – werk staat bij mij sinds ik ben gaan ondernemen een stukje hoger dan daarvoor en toen het niet zo goed ging met mijn vriend, stond hij een tijdje hoger dan al het andere. Op zich maakt de dans die de top vijf onderling doet niet heel veel uit, als je maar 95% van je tijd aan de vijf zaken besteed die echt het belangrijkst zijn voor JOU – niet omdat het moet of omdat het ‘goed’ is of omdat je je anders schuldig voelt.

Minder pleasen, meer schrijven …

In de tijd waarin ik deze techniek voor het eerst ontdekte, kwam het nog weleens voor dat het huishouden alles was wat ik op een dag te doen had. Wanneer er zo weinig op je takenlijst staat, lijkt wat er wél op staat ineens een dagtaak. Ik realiseerde me dankzij die 95% dat er echt verandering moest komen – and change there was. Het huishouden komt tegenwoordig in het weekend of ergens tussendoor en sowieso doe ik het veel meer samen met mijn vriend (i.p.v. stilletjes alles naar me toe te trekken als de brave pleaser die ik was). Hierdoor kwam er al heel snel tijd vrij om te schrijven. En dat schrijven leidde tot de mooiste ontdekkingen en die ontdekkingen leidden tot mijn bedrijf. Alleen maar door prioriteiten te stellen.

… en daar was mijn ideale leven

Destijds schreef ik aan mezelf over deze techniek – dat is vaak mijn manier om dingen helder te krijgen en meer te integreren. Ik schreef erbij: ‘in een ideale wereld zou ik meer tijd besteden aan schrijven en leren en creëren’. Ik wist in mijn hoofd wel dat je een ideale wereld zelf kunt samenstellen, maar mijn hart geloofde het nog niet. And here I am. Elke dag aan het schrijven, leren, ontdekken en creëren.

Wat is nu jouw volgende stap? Nou, misschien wel even helemaal niets. Eerst maar even een paar minuten ademhalen. Ook bij jou zal er ergens wel een alarmbel zijn afgegaan bij die vijf prioriteiten en die angstaanjagende 95%. Kom rustig tot jezelf. De wereld stopt echt niet met draaien omdat jij hem een paar minuten buitensluit, je hoofd misschien wel. En na het stilstaan, mag je erop vertrouwen dat jouw top 5 zich binnenkort aan je laat zien en dat je vanzelf weet wat je te doen staat. You got this.

P.S. Kom je er nu achter dat je niet goed weet wat belangrijk is voor jou? Dan is mijn online cursus How to Grenzen misschien wat voor jou!

P.P.S. Denk je erover om Niets meer aan doen (of een ander (zelfhulp)boek, zie mijn top 5 hier) te kopen én wil je mij graag steunen? Doe het dan via deze affiliate link. Het kost jou niets extra’s, maar levert mij juist een heel fijn extraatje op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *