persoonlijk opvatten

Dingen (te) persoonlijk opvatten – 4 tips om te minderen

Naïef, schattig, goedgelovig, braaf – vreselijke termen waarmee mensen mij weleens hebben durven omschrijven. Direct schiet ik in de verdediging. Ik ben toch zoveel meer!? Maar waarom doet dit zoveel met me?

Als iemand mij naïef noemt, heb ik het gevoel dat diegene eigenlijk zegt: ‘Ach meisje, je hebt echt geen idee.’ En dat doet zeer. Want ik weet heel goed hoe de wereld in elkaar zit. En ondanks dat kies ik er nog steeds voor het beste in mensen te zien en, ja, soms oogkleppen op te zetten.

Gisteren noemde mijn vriend me (niet voor de eerste keer) naïef. En nu pas besefte ik dat hij dat helemaal niet negatief bedoelt. Hij vindt het zelfs aantrekkelijk. Dat scheen even een heel ander licht op de zaak. De zaak being dat ik me beledigd voelde terwijl hij me complimenteerde. Dit gebeurt ons allemaal denk ik veel te vaak. Daarom volgen hier 4 tips voor het minder persoonlijk opvatten van (onder andere) opmerkingen.

1 – Wat bedoelt de ander ermee?

Het is bij woorden heel belangrijk goed te beseffen dat het gaat om de mening van de persoon uit wiens mond de woorden komen rollen. Dat het bij jou voor rottige associaties zorgt, kan de ander niets aan doen. Voordat je zelf de conclusie trekt dat iemand je niet leuk of goed genoeg vindt, kun je dus beter even vragen wat de ander hier eigenlijk mee bedoelt. Probeer op zo’n moment je eigen gevoelens omtrent deze bewoording even naast je neer te leggen en echt te luisteren naar de spreker.

2- Zelfonderzoek doen

Ik zou het heerlijk vinden als iemand me stoer noemt, avontuurlijk, sexy, slim, grappig (en vast nog veel meer). Waarom? Omdat dit de tegenliggers zijn van de dingen die ik niet wil zijn: bang, saai, lomp, dom en humorloos. Check dit eens bij jezelf. Van welke woorden fleur je op en bij welke woorden wil je de spreker het liefst neerhoeken?

3- De negatieve lading loslaten

Misschien vind jij het heel vervelend als iemand jou eigenwijs noemt. Wellicht associeer je dit met koppig, of zelfs egoïstisch. Of misschien noemde een vervelend persoon jou ooit zo. Er zijn absoluut woorden die je nooit zou moeten gebruiken om iemand te omschrijven – zoals bijvoorbeeld dom – maar heel veel woorden hoeven helemaal niet zo’n negatieve lading te hebben als ze nu vaak krijgen. Het kan zelfs juist je ijdelheid, eigenwijsheid of onhandigheid zijn waarom iemand op je valt.

4 – Vraag jezelf af: belediging of bewondering?

Zelfs als we kijken naar eigenschappen zoals luiheid of arrogantie, hoeft dit niet altijd als een belediging bedoeld te worden. Er zijn namelijk mensen die dit, ten minste voor een deel, bewonderen. Waarschijnlijk omdat zij er alles voor over zouden hebben om zelfverzekerder over te komen of om beter ‘nee’ te leren zeggen en te kunnen ontspannen. Het zou zomaar kunnen dat die eigenschap waar jij zo mee in je maag zit juist de reden is waarom anderen je benijden.

Beauty is in the eye of the beholder. Laat het dus ook lekker daar. En weet dat alles afhangt van het perspectief. Alles wat er uit iemands mond komt, is een projectie van diegene – dit persoonlijk opvatten levert je dus eigenlijk nooit iets op. Kijk eens wat vaker door andermans ogen; wie weet wat je dan allemaal ontdekt over jezelf en de wereld.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *