oude patronen doorbreken

Oude patronen doorbreken – hier begint het mee

Oude patronen doorbreken begint bij dat rottige gevoel dat je op dit moment hebt. De angst die je voelt voor die oude patronen en het er weer in vast komen te zitten. Deze angst is eigenlijk de angst voor hoe je je voelde toen deze patronen nog jouw standaard waren. Het patroon zelf is zo eng nog niet, maar wel hoe jij je erdoor voelde. En juist deze angst duwt je weer dichter naar je oude patronen. Zie je de vicieuze cirkel al?

Mijn relatiecrisis

Door het creëren van mijn cursus How to Grenzen ben ik de laatste tijd ook extra veel bezig met oude patronen en vooral met daar voor eens en voor altijd uit zien te komen. (The best way to learn is to teach.) Luisterend naar mijn authentieke zelf nam ik onlangs het grote besluit om mijn relatie na bijna zes jaar te verbreken. En nog steeds luisterend naar mijn authentieke zelf besloot ik het twee weken later toch, met hulp, nog een kans te geven. En ik kan je nu zeggen: wat is het leven toch reteveel makkelijker wanneer je oordeelvrij je hart kunt volgen – ik had mezelf nooit zoiets zien doen en ik heb me nog nooit zo dapper en zo dankbaar gevoeld. Maar dat even terzijde.

Het vrije gevoel verdween weer net zo snel als het gekomen was

In die twee weken was, natuurlijk, alles anders. Of eigenlijk ook weer niet. We woonden en werkten nog steeds samen (COVID-19, je weet wel) en deden nog steeds ‘gewoon’ tegen elkaar. Het enige – en zeer belangrijke – dat anders was, was: mijn gevoel. Ik voelde me ineens vrij om mezelf te zijn. Het kon dus wel! Dit gaf zoveel hoop. Alleen toen het weer ‘aan’ was, verdween dat vrije gevoel ook weer. Ik ging direct terug naar het aanpassen en inhouden en kleiner maken. Niemand vroeg daar om, zeker mijn vriend niet. En toch gebeurde het. Op rationeel niveau superlogisch, want ineens is de situatie weer terug bij het oude en dan is het meest logische om te doen, natuurlijk, allemaal in koor: het oude.

Nu moest ik het in één keer goed doen

Ik zag mezelf worstelen met het superduidelijk aangeven van mijn grenzen en behoeften alsof ik het nu allemaal in één keer juist moest doen. En ondertussen voelde ik weer die schuldgevoelens opkomen. Ik begon steeds vaster te zitten. Nu moest ik het goed doen. One chance. Waarom werd ik zo star en zat ik zo vast? Omdat ik ontzettend bang was voor het oude. Ik had mezelf zo gemist dat ik, nu ik mezelf weer terug had, die verbinding nooit meer kwijt wilde. Maar dat is moeilijk. Het kost tijd en energie – net als bij al het andere dat je wilt veranderen.

De angst voor herhaling van het oude is soms zo groot dat je juist vast komt te zitten in je overlevingsmechanismen –  die oude bekenden, de patronen waar je zo graag vanaf wilt.

Je oude patronen voorgoed doorbreken – wat kun je doen?

Wat te doen? Twee dingen. Enerzijds: je realiseren dat het bewust zijn van je oude patronen betekent dat ze oud zijn. Niet van het heden. Je zit er al niet meer in. Alleen je hoofd zit je gek, en vooral bang, te maken. Dat is oké, maar vergeet ook dit feitje niet.

Daarnaast, stukkie minder leuk: de angst voelen. Het streven naar vrij en jezelf zijn, zorgt ervoor dat je juist verder van jezelf afraakt. Op zo’n moment helpt het om toe te geven dat je bang bent. Je bent bang om dat goede en vrije gevoel kwijt te raken, want je wilt nooit meer terug naar het oude. Die angst voor het oude is niet meer dan normaal, dus die laten we lekker met rust. De oude manier om erop te reageren is wegstoppen – en dát maakt het steeds enger en ingewikkelder. Dus je hoeft alleen maar toe te geven dat de angst er is. That’s it. Je hoeft er niet doorheen of het te doorvoelen. Gewoon: het is er. Aha. Dat is er. Ik ben bang. Bedankt angst, je laat me weten hoe erg ik op de goede weg ben.

You’re already doing it

Op die weg zitten natuurlijk ook oude gevoelens en oude acties en patronen. Die had je niet zo kunnen ervaren als ze nog steeds jouw manier waren. Je hebt dus al gekozen. Je zit al op de nieuwe weg. En die zit vol met uitdagingen. Maar you’re doing it. We’re doing it!

P.S. Ben jij er ook klaar voor? Hier vind je alle informatie voor de online cursus How to Grenzen. See you there!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *