perceptie is projectie

Perceptie is projectie

Everything is in the eye of the beholder

Mijn vriend en ik hebben niet het leukste of makkelijkste jaar achter de rug. Om dit jaar af te sluiten en met een positieve vibe aan een nieuw jaar te beginnen (ik weet het, het is juni, nou en) zijn we op vakantie gegaan naar Spanje (mijn lievelingsland!). Spoiler: het was geweldig!

Je bent hooguit irritant

Natuurlijk ging het niet meteen van een leien dakje en als dingen niet van leien dakjes gaan, dan struikel je meestal en beland je met je gezicht in een modderhoop van inzichten – is mijn ervaring dan. En zo’n inzicht wil ik graag met jullie delen.

Op de tweede dag zei mijn vriend: ‘Je bent me nooit tot last. Je bent hooguit irritant, maar ook dat heeft dan meer met mij te maken dan met jou.’ Het duurde even voor het echt aankwam (want eerst hoorde ik natuurlijk vooral dat ik irritant was), maar dit is zó waar!

Everything is in the eye of the beholder

Dat wat jij ziet, zegt alles over jou en niets over dat waar je naar kijkt. Én dat wat mensen zien als ze naar jou kijken, zegt ook meer over hen dan over jou. Dezelfde persoon met precies dezelfde gewoontes, eigenschappen en trekjes is het ene moment compleet irritant voor je en het andere moment juist aandoenlijk of een voorbeeld. Het ene moment is de persoon die altijd lekker zijn tijd neemt gewoon ontzettend lui en egoïstisch. Het andere moment kun je nog veel van deze levensgenieter leren.

‘Hoe jij naar iets of iemand kijkt, is altijd jouw eigen keuze.’

Perceptie is projectie

Alles, maar dan ook alles, is in the eye of the beholder. Perceptie is projectie. Niet alleen je perceptie van mensen, maar ook al het andere om je heen. Zo zijn er tijden waarin ik een onwijze hekel heb aan mijn huis en tijden waarin ik me er volledig thuis voel en juist alle fijne kanten ervan zie (goedkoop, zó goedkoop). Er verandert bar weinig aan het huis (was het maar zo), maar van alles in mijn perceptie. Nog een kleiner voorbeeld: ik kan best van moderne kunst genieten als ik lekker in mijn vel zit en er met een open mind in ga, maar als ik enigszins vastzit in mezelf kan ik alleen maar roepen dat een kind van vier (of ik zelf) het nog beter zou kunnen. Heeft niets met de kunst te maken, maar alles met mijn perceptie ervan.

Bewustwording van de filters

Dankzij dit inzicht ben ik me er nu vaker van bewust door welk filter ik kijk. Note: ik ga het mezelf niet kwalijk nemen als het filter niet al te gezellig is; ik ben me er alleen bewust van. Door die bewustwording hoef ik er minder in mee te gaan en heeft het dus direct minder invloed op mijn perceptie. Ik weet nu sneller te registreren hoe ik mij voel (hoe gaat het eigenlijk met die beholder?) door simpelweg te kijken naar hoe ik de mensen en dingen om me heen waarneem. Niet zo’n vrolijke waarneming? Dan is het de hoogste tijd om naar binnen te keren en op (oordeelvrij) onderzoek uit te gaan.

Op zoek naar bevestiging

Je koppie doet alleen maar waar hij zo goed in is en jou mee denkt te helpen: zoeken naar bevestiging. Als je eenmaal in de je-bent-irritant-stand zit, zoek je automatisch (en onbewust) naar alles om dit te bevestigen. Het geweldige nieuws is dat het andersom ook zo werkt!

Je hebt het zelf in de hand

Het voelt onwijs bevrijdend dat ik zelf kan kiezen met wat voor blik ik naar de mensen en dingen om me heen kijk. Door er bewust voor te kiezen met liefde en compassie te kijken, zie ik alles in een heel ander en veel warmer licht. En dus voel ik me in het algemeen een stuk liefdevoller. Op precies deze zelfde manier kun je ook besluiten met (meer) liefde en compassie naar jezelf te gaan kijken. Makkelijk is het niet, simpel wel. En de aanhouder wint.

Ben jij je bewust van je filters? En kun je voelen dat ze meer zeggen over je binnenwereld dan over je buitenwereld?

2 antwoorden
 1. Naomi
  Naomi zegt:

  Belangrijke nadenker vind ik dit. Ik herken wel dat als ik iemand of iets eenmaal irritant vind, dat op dat moment álles ook alleen maar bijdraagt aan het nog irritanter vinden van die persoon of situatie. Maar inderdaad, dat ligt dan meer aan mij dan aan die persoon. Andersom zullen mensen dat trouwens bij mij zeker weten ook hebben.

  Beantwoorden
  • Shirley
   Shirley zegt:

   Ja! Zo herkenbaar! Het geeft mij een heel bevrijdend gevoel dat het zo werkt. Laat het inzicht maar even rustig sudderen. ?

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.