Persoonlijke ontwikkeling is moeilijk

Persoonlijke ontwikkeling is moeilijk – zo maak je het jezelf makkelijker

Persoonlijke ontwikkeling is moeilijk, of in elk geval niet makkelijk, of rechtlijnig, of altijd even prettig. Het is een prachtig proces, maar het is niet niks om je licht te schijnen op alle donkere plekken in jou. Mijn liefde voor persoonlijke en spirituele ontwikkeling is groot en toch zijn er momenten waarop ik me afvraag waarom ik me hier ook alweer zoveel mee bezig houd. Gelukkig heb ik ook een manier gevonden om met deze momenten om te gaan. Let’s dive in!

Iedereen die zijn zaklamp erbij heeft gepakt, weet dit: het is een achtbaan. Ik ben al jaren bezig om in alle kamers van mijn hart een lichtje aan te steken en eens te bekijken wat er in alle laden en kasten – en vooral ook eronder en erachter – te vinden is. Wat blijkt? Er zit een heleboel. Vooral in de kelder.

De achtbaan

Op het ene moment voelt het superduidelijk en zie ik de overlap tussen alle verschillende kamers en op het andere moment lijkt het alsof de oude shit nooit helemaal opgeruimd is en zich telkens weer in een nieuwe vorm aandient.

Blijkbaar heb ik soms toch de hoop, of in elk geval de behoefte, dat deze hele tocht van shining light in the dark places enigszins gestructureerd zou gaan (haha, I know). Onderwerp 1, even in verdiepen (soms verzuipen), aankijken, huilen / met borden gooien, accepteren en loslaten. Onderwerp 2. And so on. Helaas komen de onderwerpen wanneer je je zaklamp eenmaal hebt aangezet niet op volgorde, ze gaan niet braaf in een rijtje staan, ze vliegen rond, de een snel, de ander langzaam, sommigen hand in hand, allemaal door elkaar.

Persoonlijke ontwikkeling is moeilijk …

Verwarring is het gevolg. In hoeverre ben ik nou gegroeid? Waar zit nog oude rommel? Waar zit nieuwe rommel? Welke dingen hebben allemaal verband met elkaar? Weet ik zeker dat die leegte daar weg is? Moet ik die ene kleine Shirley nog wat extra troosten? Geen. Enkel. Idee.

… maar het kan makkelijker

Nu komt het goede nieuws: dat hoeft ook niet. Want bij mij, en zeker ook bij jou, zit er een stemmetje onder al die onzekerheid, twijfels en verwarring, dat fluistert: je doet het goed, je gaat de goede kant op!

Wat mij heeft geholpen, en nog steeds helpt, is om met de verwarring te gaan zitten. Ik zet hem op een stoel, ga ernaast zitten en vertel hem dat het oké is dat hij er is. ‘Lieve verwarring, lieve niet-weten, lieve twijfels, jullie mogen er zijn.’ Ik laat hiermee weten dat ik hen accepteer en inzie dat ze onderdeel van me zijn, maar mij niet zíjn. Ik ben ontzettend veel meer dan dat. Ook die delen die het stiekem allemaal wél heel helder hebben.

Vergeet de uitersten niet

Hiernaast is het ook belangrijk om alle uitersten niet te vergeten te voelen. Zodra er verwarring of twijfel in ons leven komt, zijn we geneigd om ons in een midden te gaan begeven waar we het heel nare (de pijn, donkerte, leegte) en heel fijne (het liefdevolle, vrije, lichte) niet meer gaan voelen uit angst dat het ons alleen maar meer in de war maakt. Het punt is alleen dus juist dat dát ons meer in de war maakt. Zodra we de tijd nemen om beide kanten helemaal los van elkaar te ervaren, komt er meer rust. Niet altijd duidelijkheid, maar wel rust. En die is uiteindelijk het belangrijkste.

Geduld, ruimte en liefde

Stel je eens voor dat je jarenlang in duisternis hebt geleefd; hoe zou je dan reageren op een eerste lichtje? Zou je schrikken en wegduiken? Zou je euforisch gaan rondspringen? Zou je voorzichtig komen kijken en als het veilig blijkt niet meer kunnen stoppen met praten? Dat is wat al die blauwe plekken in jou ook doen nu jij ze de ruimte geeft. En het enige wat ze van je nodig hebben, is een beetje geduld, ruimte en liefde.

Veel liefs,

Shirley

PS. Het allermooiste is dat telkens wanneer ik zo’n gesprekje heb gehad (kan ook gewoon in gedachten trouwens), ik me altijd weer minder eenzaam voel. Weet je waarom? Omdat ik me weer heb verbonden met een stukje van mezelf.