schaamte verminderen

Schaamte verminderen met de kracht van kwetsbaarheid

De conclusie van mijn social media detox

Twee weken detoxen. Twee volle weken niet op Instagram of YouTube. Geen afleiding, geen gevlucht. Twee weken. De afkickverschijnselen waren voorbij, mijn duim leidde niet langer een eigen leven op mijn telefoonscherm, ik kon de stilte weer waarderen. Twee weken. En toen ging het mis.

Ik maar opscheppen: ‘Als ik een afspraak met mezelf maak, houd ik me er ook echt aan’. Volgens mij was ik vooral mezelf aan het overtuigen. ‘Ik kan dit. Dit is goed voor me.’ Goed was het zeker. Het ‘kunnen’ viel een beetje tegen.

Zolang ik maar afleiding heb

Als de afleiding maar aan staat, dán kan ik alles. De tegenslagen, de gevoelens, alles. Ik hoef er niets mee, want ik ben ergens anders. Ik zit bij die talkshow, ik verlies me in het leven van een ander en ik luister naar grapjes die iets doen met mijn binnenste dat lijkt op lachen. Komt u maar door met het leven, de to-do-lijstjes en de verschrikkelijke families. Ik heb mijn afleiding. Ik hoef niet bang te zijn.

Die ene slok

Na twee weken (en dus niet de volle 21 dagen die de bedoeling waren) heb ik zomaar YouTube er weer bij gepakt. Ik heb een slok genomen – één slokje maar – en toen was er weer een middag voorbij. Die middag was trouwens wel productief, want de afleiding hielp me juist om eindelijk weer in beweging te komen. Het trok me uit een gat waar ik in gedonderd was en me al thuis begon te voelen. Zolang er maar mensen zijn, geluiden, gebeurtenissen, iets, blijf ik overeind. Ben ik alleen thuis zonder dat alles, dan is de stilte toch echt oorverdovend (ook al heb ik nog zo’n hekel aan deze uitdrukking).

De oorverdovende stilte

Oorverdovend omdat het om me heen misschien stil is, maar vanbinnen alles behalve. Vanbinnen is het aan het stormen. Angsten, herinneringen, frustraties, wanhoop. Het verlamt me. Gewoon nadenken lukt niet meer. Piekeren is the only way – hét paadje waar mijn neuronen zo aan gewend zijn. Situaties waar ik bang voor ben uitgebreid voor mijn geestesoog uitspelen. Me afvragen hoe ik hieruit kom. En boos zijn op mezelf. Repeat.

De schaamte de baas

Waarom ik dit met je deel? Omdat dit echt is. Omdat ik de schaamte de baas wil zijn. Ik heb me iets voorgenomen en ik heb gefaald. That’s the shitty truth. En dat is wat wij als mensen regelmatig meemaken. Ik kies er vandaag voor om het niet voor me te houden en te doen alsof het allemaal wel meevalt. Dit is wat het is. Ik vlucht. En door twee weken amper te hebben kunnen vluchten, voel ik nu waar ik allemaal voor te vluchten heb. Het leeft weer; het is uit de donkere hoeken gekropen. Zoals het licht van een vuurtoren over een eiland schijnt, zo lichten telkens de verschillende pijnlijke delen in mij op. Ik heb ze gezien. En ik moet er iets mee. Dus heb ik hulp gezocht bij een professional en ga er de komende tijd eens goed mee aan de slag.

Juist dan

Juist als je het gevoel hebt dat je het zelf moet oplossen, is het tijd om hulp te zoeken. Juist als schaamte je volledig verlamt, is het tijd om je kwetsbaarheid te tonen. Juist als je gelooft dat je er niet mag zijn, is het tijd om er voor jezelf te zijn.

De kracht van kwetsbaarheid

Ik ga ervoor zorgen dat al deze angsten, schuldgevoelens en traumatische herinneringen mij niet blijven teisteren. Ik ga de strandbal niet langer onder water houden; ik ga hem, met hulp, aankijken en rustig leeg laten lopen. Ik weet dat hoe zwak ik me ook voel – omdat het eigenlijk al zo lang speelt, omdat het me niet in mijn eentje lukt – dit het krachtigste is wat ik kan doen.

Zoek jij vandaag ook de kracht in jouw kwetsbaarheid? Ik kan je alvast verklappen: hij is prachtig én heel krachtig.

4 antwoorden
  1. Naomi
    Naomi zegt:

    Onder de indruk van wat je schrijft. Zo mooi hoe je hier je kwetsbaarheid laat zien, in alle eerlijkheid. Ik hoop dat de hulp je gaat helpen om weer meer stilte te kunnen ervaren. Echte, rustige stilte.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *