spelen voor volwassenen

Spelen voor volwassenen: wat, hoe en waarom!?

Spelen? Je bedoelt met autootjes en barbies? Dat stopt toch gewoon wanneer het volwassen leven begint? Ja. Helaas. Maar dat hoeft niet. En het is zelfs beter van niet. Spelen als volwassene verlicht namelijk stress en maakt je gelukkiger.

Wanneer stond jij voor het laatst voor de spiegel met je haarborstel voor je mond?

Spelen hoeft niet met autootjes of barbies te zijn. Het mag! Maar het hoeft niet. Spelen is iets wat je doet waarbij je de tijd volledig vergeet en wat geen enkel doel dient. Dit kan iets creatiefs zijn, maar het kan ook wandelen, tennissen of puzzelen zijn. Of dat wat jij nu mist in dit rijtje.

Ik dacht lange tijd dat creatief bezig zijn altijd onder spelen valt. Alleen voelt het vaak niet zo. Schrijven is creatief. En toch voelt het soms best wel als werk. Het heeft namelijk een doel. Er zijn deadlines, er zijn verwachtingen.

Hoe belangrijk is spelen voor volwassenen?

Creatieve energie verdwijnt niet als je er niets mee doet. Het vloeit niet weg. Het blijft bij je, gaat borrelen en manifesteert zich uiteindelijk in de vorm van stress, spanning, jaloezie, bitterheid, ongelukkigheid en nog meer van dit moois. Belangrijk is dus dat je deze energie een uitweg geeft voor het zichzelf omtovert in de dingen die we juist proberen te vermijden.

Waar moet het aan voldoen?

De twee voorwaarden voor spelen zijn: je moet jezelf erin kunnen verliezen en het mag geen enkel doel dienen behalve dat jij er blij van wordt. Schiet jij nu ook in de kramp? I know I do. Dingen doen, dingen bereiken – dat is toch waar het leven om draait?

Ik doe niets, maar dan ook niets, zonder reden. Achter elke stap die ik zet, zit een plan, een idee, een doel. Dingen die ik vroeger puur voor de lol deed, zoals lezen, doe ik nu om er iets van te leren. Om er beter van te worden. Zelfs momenten van ontspanning (lees: serie kijken) hebben als doel dat ik daarna weer extra hard aan de slag kan. Herkenbaar?

Voor een scherm hangen is geen ontspanning

Spelen is actief. Je hoeft er niet van te zweten, je hoeft er niet eens voor te bewegen, maar je moet er wel iets voor doen. Alleen op die manier kan je hoofd in de ontspanstand gaan en dat is waarom spelen zo goed voor je is. Film/series/YouTube/televisie kijken valt hier dus niet onder. Je kunt je energie hier niet in kwijt; het is passief. Zo’n scherm maakt verdoven en vermijden heel makkelijk. En ondertussen blijft jouw hoofd nog steeds in de ik-moet-nog-zoveel-doen-help-ik-zie-het-einde-niet-meer-stand.

Bang voor het spelen

En mag ik even heel eerlijk zijn, lieve lezer? Ik weet niet wat voor mij onder ‘spelen voor volwassenen’ valt. En ik vermoed dat ik het ‘niet weet’, omdat ik bang ben. Bang dat als ik het wel weet, dat ik het dan wil gaan doen en dus tijd ga vrijmaken om iets te doen wat nutteloos is. Iets leuks doen dat niet bijdraagt aan een relatie, mijn carrière of mijn ontwikkeling – dat is toch waanzin!?

Een groot deel van de oorzaak van het niet (willen/durven) spelen (en dus uitrusten), ligt in het feit dat uitputting een statussymbool is geworden en productiviteit je eigenwaarde bepaalt. Je kunt nog beter zeggen dat het ‘druk’ met je gaat, dan ‘goed’. Straks denken mensen nog dat je het makkelijk hebt en soms zelfs heel even misschien een klein beetje ontspant. Dat kan echt niet!

Spelen voor volwassenen – het is essentieel

Ik heb kennisgemaakt met de angst die me nu belemmert en erkent dat hij er is. En dat is alles wat hij van me krijgt. Nu ga ik speeltijd inplannen, ontdekken wat ik leuk vind en meer plezier toevoegen aan mijn leven. Gewoon. Omdat. Omdat ik diep vanbinnen voel dat het belangrijk is. Daarom. Doe je mee?

Rusten en spelen is niet lui of zwak. Het is essentieel voor je ontwikkeling, het is de kern van creativiteit en innovatie. Deze speelmomenten maken het mogelijk om op te laden, om in te checken bij jezelf, en je drukke/snelle/volle leven op een gezonde en blije manier vol te houden.

Laten we vandaag allemaal drie dingen opschrijven die voor ons vallen onder spelen. En laten we tijd in onze agenda reserveren voor het spelen. Niet eens per half jaar. Eens per week. Zijn de hartkloppingen nu van de partij? Goed. Nu hoef je het alleen nog maar te doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.