stilstand is achteruitgang

Stilstand is achteruitgang – of toch niet?

Morgen bestaat mijn blog officieel een jaar! Een jaar!

En bij deze realisatie popte direct een interessant inzicht op. Wanneer we druk bezig zijn met het worden van de beste versie van onszelf, vergeten we vaak hoe belangrijk het is om even stil te staan. Stilstaan, ja. ‘Stilstand is achteruitgang’ klopt voor geen meter, lieve lezer. Het helpt je juist de vooruitgang te zien.

Hoe het allemaal begon …

Ik begon mijn blog voor mezelf, om de inzichten die ik uit zelfhulpboeken (en this weird thing called life) haalde wat kracht bij te zetten door ze met de wereld te delen. En ik hoopte mezelf met mijn blog (vriendelijk) te kunnen dwingen bewust te gaan/blijven leven. Honesty hour: dit is redelijk gelukt.

Mijn blog kreeg voorrang

Al veel te snel verscheen plots de dag dat er weer een blogpost uit moest en ik eigenlijk niets had. Na wat duwen en trekken kreeg ik er toch iets uit geknepen, maar erg tevreden voelde ik me achteraf niet. Ook werd goede posts produceren zo belangrijk voor me dat er weinig tijd en energie overbleef om zelf ook echt iets met al die inzichten te doen. Sommigen zijn wel blijven hangen, maar het gebeurt me nog veel te vaak dat iemand mij platgooit met adviezen van mijn eigen hand (en meestal kijken deze mensen er dan heel voldaan bij – je weet wie je bent).

Inzichten hebben tijd nodig om in je leven te integreren

Een heel belangrijk onderdeel van persoonlijke ontwikkeling is even stilstaan, afstand nemen, de inzichten rustig tot je door laten dringen en met aandacht in je leven integreren. Je kunt iets lezen – of schrijven – en een bijzondere klik voelen in je lijf: het aha-moment; dat voelt even heel inspirerend en motiverend. ‘Hier moet ik iets mee. Dit had ik eerder moeten weten. Dit wil ik veranderen. Hier wil ik me meer bewust van zijn.’ Maar daar blijft het vaak bij. En zo gaan we de wereld natuurlijk niet veroveren (of verbeteren, als dat meer jouw ding is).

Stilstand is achteruitgang? Echt niet!

Nu, na een jaar bloggen over persoonlijke ontwikkeling, wil ik jullie, lieve lezers, een tip meegeven die vaak in het verdomhoekje belandt: soms moet je even pauze nemen van het alsmaar willen ontwikkelen. Soms komen de geweldige inzichten niet meer aanvliegen. Soms vraagt het leven om je aandacht en hou je niet genoeg over om jezelf dagelijks te (proberen) verbeteren. Soms is stilstand geen achteruitgang. Soms is stilstand gewoon lekker rustig stilstand. En soms is stilstand zelfs vooruitgang.

De belangrijkste inzichten

De inzichten uit die enorme stapel superwijze blogposts van het afgelopen jaar (hé, als iemand anders het niet zegt, zeg ik het zelf wel) zijn samen te vatten tot een paar duidelijke boodschappen die ik jullie vandaag wil meegeven:

‘When you keep doing the same thing, you can’t expect a different result.’

En ik vermoed dat even pauze nemen voor jou, net als voor mij, niet onder ‘the same thing’ valt. So, let’s try something different!

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *