hoogtepunt

Stoppen op je hoogtepunt in je werk

en verhoog je productiviteit

Iedereen heeft er weleens van gehoord: stoppen op je hoogtepunt. Weggaan van een feestje als het nog leuk is. Maar wist je dat je dit principe ook op je werk (als freelancer) toe kunt passen om je productiviteit te verhogen?

Stoppen op je hoogtepunt: peak-end rule

‘Stoppen op je hoogtepunt’ komt van de peak-end rule: je herinnert je een gebeurtenis op basis van je gevoel over de gebeurtenis tijdens de piek én het einde. Je neemt niet de hele gebeurtenis mee in jouw evaluatie ervan. Als je er dus voor zorgt dat de piek en het einde samenvallen, levert dat jou de maximale positieve emotie op. Hetzelfde geldt ook andersom. Piek betekent maximaal. Niet alleen maximaal in een vrolijke setting, maar ook de piek van pijn of verdriet in een treurigere setting.

Niets nieuws onder de zon

Een groot deel van wat je zojuist hebt gelezen, wist je waarschijnlijk al – in meer of mindere mate. Maar wist je ook dat je dit kunt toepassen op je werk? Ik ben erachter gekomen dat ik, door een variant van dit principe te gebruiken, met veel meer zin en energie aan de slag ga en deze positieve energie langer weet vast te houden.

De welbekende zucht

We kennen het allemaal wel: terwijl je je laptop (of een bepaald bestand) sluit, slaak je een moedeloze zucht. Je bent er even helemaal klaar mee. Is het je ooit opgevallen dat je (soms zelfs letterlijk) zo’n zelfde zucht slaakt wanneer je op een later moment je laptop/het bestand weer opent? Jouw lichaam onthoudt hoe jij je voelde op het moment dat je werksessie tot een eind kwam. Dat is de vibe die blijft hangen. Zelfs als je vóór die beruchte zucht nog een tijd lekker hebt gewerkt, voel je geen enthousiasme opborrelen als je weer aan je laptop/opdracht denkt.

‘Het is belangrijk hoe jij je voelt wanneer je stopt met werken. Niet uitgeput en creatief uitgemolken, maar met zin en energie voor de volgende keer.’

Soms lukt het niet

Nu kan ik je natuurlijk heel nonchalant gaan wijsmaken dat je je voortaan altijd goed moet voelen wanneer je je laptop dichtklapt, maar ik ben niet op mijn achterhoofd gevallen (dat is niet waar, dat ben ik vroeger wel, maar volgens mij niet hard genoeg om deze uitdrukking van toepassing te laten zijn). Soms lukt het gewoon niet meer.

Je mag ontspannen

What to do? Eerst ga je even uitrusten, ontspannen, je gedachten verzetten. Ja, dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik zeg het toch en het is aan jou om dit te doen. Na het ontspannen hoef je alleen het bestand/je laptop nog even te openen. That’s all. Je hoeft er niets mee te doen; alleen even openen en er een blik op werpen. Dan mag je het weer wegleggen en naar bed gaan als een wandelende quote. ‘Nieuwe dag, nieuwe kansen.’

In de flow stoppen

Omdat je er nog met die (enigszins) uitgeruste blik naar hebt gekeken, heeft je lichaam toch een (redelijk) hoopvolle vibe onthouden. En dus heb je de volgende ochtend het gevoel dat het misschien toch nog goed gaat komen.

Dan is het weer de kunst om op het moment dat je in de flow zit te stoppen. Het voelt onwijs tegenstrijdig, maar het werkt wel. Ja, ik ben ook nog elke keer bang dat ik goede ideeën misloop of productieve energie verspil door het niet tot het laatste druppeltje op te maken. Deze angst wordt, hoe vaker je deze moedige keuze maakt, steeds minder – en je krijgt er veel voor terug. I promise.

Je creativiteit vloeibaar houden

Natuurlijk hoef je niet zodra het even lekker gaat van schrik direct te stoppen, maar als het al eventjes soepel gaat, stop dan eens. Ga iets anders doen en maak notities van de ideeën, oplossingen of losse flodders die nog in je opkomen. Het mag best nog even door je hoofd zoemen. Dit is heel anders dan het gestreste het-komt-nooit-meer-goed-en-blijft-nu-voor-altijd-door-mijn-hoofd-zoemen. Dit is de inspirerende variant van hoofdzoemers, de variant die je creativiteit vloeibaar houdt.

Oefening baart kunst

Ik maak nog regelmatig de fout om maar door te gaan en elk greintje focus eruit te persen tot ik helemaal leeg ben en geen enkel enthousiasme meer kan opbrengen voor de taak in kwestie. Dus ik eindig ook nog veel te vaak met het gevoel dat het niet lukt. Want op het einde, na een succesvolle sessie, lukt het ook niet meer. Want je bent op. Stoppen voordat je op dat punt beland bent, zorgt ervoor dat je er niet zo tegenaan hoeft te hikken en zin en motivatie blijft voelen voor de volgende keer. En dat verhoogt je productiviteit meer dan je je nu kunt voorstellen. Give it a try!

Je lijf onthoudt met welk gevoel je het laatst naar je werk keek. Zorg ervoor dat het een positieve was en stop op je hoogtepunt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *