veelgemaakte taalfouten

Taalpolitie: Deze 10 veelgemaakte taalfouten mag jij nooit meer maken

Eerder verschenen op schrijvenonline.org

1. Eensgezinswoning

Natuurlijk hopen wij voor je dat jullie binnen jullie eengezinswoning allemaal heel eensgezind zijn. Maar we hopen ook dat jullie weten dat dit twee verschillende woorden zijn.

2. Miniscuul

Misschien zie jij het als een minuscuul foutje, maar je redacteur zal er zeker over vallen.

3. Enigste

Je bent de enige of je bent het niet. Er is geen stapje verder dan de enige zijn; je bent al speciaal genoeg.

4. Polshoogte nemen

De uitdrukking ‘poolshoogte nemen’ stamt af van het met behulp van de Poolster berekenen waar een schip zich op zee bevond. Je pols kon je daar helaas niet mee helpen.

5. Een wedstrijd aflassen

Dat wordt een gevaarlijke aangelegenheid. Wanneer je iets aflast, doe je dat namelijk met een lastoestel. Wil je dat de wedstrijd niet doorgaat, dan kun je de wedstrijd afgelasten.

6. Eensgelijks

‘Fijn weekend!’ Hoe erg je ook wilt laten merken dat je het met deze uitroep eens bent, wil je de ander een plezier doen, roep dan: ‘Insgelijks!’

7. Een hele lieve vrouw

Gelukkig is het een hele en geen halve vrouw. Dat zou toch een beetje raar zijn. ‘Hele’ klopt als bijvoeglijk naamwoord, maar in deze constructie wordt het gebruikt als bijwoord. En dan hebben we het dus over een heel lieve vrouw als we willen aangeven dat ze meer is dan alleen een beetje lief.

8. Geë-maild

Maar ik had toch geleerd dat dit de juiste spelling was? Ja zeker. Maar dat veranderde in 2005. Dus je loopt een paar jaartjes achter. Ondertussen is de juiste spelling: ge-e-maild. Wij hebben het ook niet bedacht.

9. Lineaal

Je meet met een liniaal of je kunt spreken van de rechte lijn van een lineaire functie.

10.  Onmiddelijk

Zie je de fout? Je mag je gaan schamen als je hem niet onmiddellijk zag.

4 antwoorden
 1. Naomi
  Naomi zegt:

  Onmiddellijk heb ik er bij mijn leerlingen zo vaak in moeten stampen dat ik die onmiddellijk zag;). Heel en hele doe ik met schrijven meestal wel goed of in ieder geval let ik er dan op. Ik moet toegeven dat ik in een gesprek regelmatig ‘hele’ zeg waar het ‘heel’ moet zijn. Bekt gewoon zo lekker. En van die laatste uitdrukking vindt de taalpolitie dan vast ook wel iets.

  Beantwoorden
  • Shirley
   Shirley zegt:

   Heerlijk om je reactie te lezen! 😊
   Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelfs nog regelmatig ‘hele’ schrijf. 🙊 Ik weet hoe fout het is, maar ‘heel’ voelt vaak zo overdreven. 😅 Wat zou de taalpolitie daar nou weer van denken? 🤔

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *