woorden verwarren

Taalpolitie: Ook deze woorden mag je nooit meer verwarren

Eerder verschenen op schrijvenonline.org

1. E-mail/email

Een ‘e-mail’ is dat digitale briefje wat we dagelijks naar elkaar heen en weer sturen. ‘Email’ is iets heel anders. Het is een glasachtig dun laagje op metaal of aardewerk. En ‘email’ is ook nog eens ‘tandglazuur’. ‘Email’ verstuur je in elk geval niet. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Noem een ‘e-mail’ dan gewoon een ‘mailtje’.

2. Gehad/gekregen

Die verwar jij nooit, hoor ik je denken. Toch gebeurt het nog erg vaak dat iemand zegt dat hij/zij ‘een cadeautje heeft gehad’. Dan kun je je als wijsneus hardop afvragen waar het cadeautje dan nu is. Want dat is de betekenis van het voltooid deelwoord van ‘hebben’. Je had het op een bepaald punt en nu niet meer. Wil je de taalpuristen een plezier doen? Zeg dan dat je die prachtige ring hebt ‘gekregen’.

3. Kruit/kruid

Er is een verschil, dat weet je. Maar hoe zit het ook alweer? ‘Kruit’ is datgene wat kan knallen; een poeder van salpeter, houtskool en zwavel. Met ‘kruid’ valt er niet zoveel spannends te beleven. Dit zijn namelijk de kruiden die in je kruidenrekje staan. Je eten gaat er heerlijk van smaken, maar veel spectaculairder dan dat wordt het niet.

4. Persé/perse/per se

Welke is het nou? Er is er maar eentje goed en de rest is gewoon hartstikke fout. Tromgeroffel! De juiste vorm is: ‘per se’. Het betekent ‘noodzakelijkerwijs’ en is echt de enige juiste spelling van dit woord.

5. Teveel/te veel

Au, au en nog eens au. Echt te veel mensen maken deze fout. ‘Teveel’ is een zelfstandig naamwoord. Dat betekent dat je kunt spreken van ‘een teveel’, net als ‘een tekort’. ‘Te veel’ betekent dat er meer dan nodig of prettig is en dat is eigenlijk 90% van de tijd zoals we het woord bedoelen. Help jij het teveel aan deze verwarring te stoppen?

6. Verantwoording/verantwoordelijkheid

‘Verantwoordelijkheid’ kun je nemen. ‘Verantwoording’ kun je afleggen. Maar voor een groot deel hebben deze woorden dezelfde betekenis. Het is ‘de verplichting om te zorgen dat iets lukt’. ‘Verantwoording’ heeft daarnaast nog een betekenis: ‘rekenschap afleggen’. Verklaren waarom je iets hebt gedaan zoals je het deed. Ook al betekenen ze grotendeels hetzelfde, ze kunnen nog steeds verkeerd gebruikt worden in een zin. Onthoud dat ‘verantwoordelijkheid’ vriendjes is met ‘aanvaarden’, ‘nemen’ en ‘dragen’. ‘Verantwoording’ doet het beter met ‘hebben’, ‘op je nemen’ en ‘afleggen’. Doe je het alsnog fout? Hoogste tijd om verantwoording af te leggen.

4 antwoorden
 1. Naomi
  Naomi zegt:

  Teveel en te veel zie ik ook veel te veel fout gaan;). Per se gebruik ik niet meer. Dat is in alle eerlijkheid omdat ik iedereen persé zie schrijven en ik bang ben dat ze denken dat ik het fout heb. Dus vermijd ik het maar gewoon. Het is ook een manier, moet je maar denken.
  Zo leuk, deze blogjes!

  Beantwoorden
  • Shirley
   Shirley zegt:

   Haha, ja die is echt heel hardnekkig!
   En zo herkenbaar dit. Ik heb dat met meer taalfouten dan ik zou willen toegeven – het vraagt best veel moed om het goed te doen wanneer vrijwel iedereen het fout doet.
   Bedankt voor je leuke reactie!! 🙂

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *