tijdsurfen

Tijdsurfen in 7 stappen – deel 2

Op naar meer tijd en minder stress

De eerste vier stappen naar het principe van tijdsurfen las je hier al. Nu de laatste drie!

5. Maak jezelf bewust van knagende ratten en transformeer ze in witte schapen

Knagende ratten zijn de zaken die je voor je uit schuift. Ontzenuw deze. Het worden daardoor witte schapen. Een schaap loopt volgzaam achter de herder aan en houdt deze niet uit de slaap.

Je gaat zo’n knagende rat (letterlijk of in gedachten) opzoeken en bekijken. Je hoeft het dus niet meteen uit te voeren; je bouwt er alleen een band mee op. Hierdoor vloeit de spanning die erop zit een beetje weg en komt er ruimte voor een oplossing. Je gevoel zal nu vanzelf aangeven wanneer het juiste moment voor deze taak is aangebroken.

Say what? Ja, hier kon ik niet meteen in mee. Schapen en ratten en zo, ik vind ze allebei wel lief. Maar daar gaat het hier niet om. Zaken die ik voor me uit schuif ‘ontzenuwen’ klinkt fantastisch – niet meer piekerend naar bed!

6. Observeer achtergrondprogramma’s

Dit zijn malende gedachten omdat je je zorgen maakt of gekwetst voelt. Ze kunnen veel energie wegslurpen. Breng deze tot rust.

Dit kan dus niet door erover na te denken of door het te negeren – het zal je blijven afleiden. Stiekem zit er achter deze gedachte een emotie die gevoeld wil worden. Als je deze emotie aandacht geeft, zal het (meer) tot rust komen. Hierna kun je iets met deze gedachte (en dat wat erachter bleek te zitten) gaan doen – of gewoon lekker niet.

‘Het is nooit te laat om iets te verwerken.’

Ik moest meteen denken aan de niet al te aardige gesprekken die ik in mijn hoofd voer wanneer ik me gekwetst voel, maar het heb ingeslikt. Die woorden die als rotte koeien uit de sloot getrokken worden op een slechte dag, of in elk geval die woorden die maar door je hoofd blijven zoemen, omdat er dus eigenlijk nog iets mee moet gebeuren. Voelen, voelen, voelen!

7. Kies spontaan wat je gaat doen

Je intuïtie is de beste planner die je hebt. Als je haar vertrouwt, geeft dit je een voortdurende kalme basis.

Je gevoel is beter in staat je tijd te managen dan je verstand – je intuïtie houdt namelijk rekening met veel meer factoren dan jij zelf kunt bedenken. Doordat je taken op ‘het juiste moment’ gaat uitvoeren, ben je eigenlijk altijd geïnspireerd bezig. Tijdens een witje kies je je volgende taak.

‘Je intuïtie is beter in staat je planning te verzorgen dan je verstand.’

Klinkt als veel vertrouwen dat ik zal moeten hebben in, uhm, niet eens in het boek, maar in, tja, mezelf. Gelukkig ken ik mensen die op deze manier werken en het ziet er zo ontspannen, inspirerend en eigenlijk ook heel logisch uit.

Dat is trouwens ook wat Loomans ons probeert duidelijk te maken: deze manier van werken is al onze default, vroeger deden we het uit onszelf allemaal al zo. Nu moeten we in dit drukke leven en deze snelle wereld opnieuw leren datgene te doen dat eigenlijk altijd zo logisch was.

Back to the roots!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.