verwarwoorden

Taalpolitie: Verwarwoorden die tot lastige situaties kunnen leiden

Eerder verschenen op schrijvenonline.org

Bedorven/verdorven

Roep je uit dat je tante echt ‘bedorven’ is, dan zal iedereen begrijpen dat je haar niet zo mag. Helaas zal iedereen ook weten dat Nederlands niet echt je goedste vak op school was. Hierbij gaan we ervan uit dat je geen kannibaal bent en je tante in stukjes in de koelkast ligt te wachten tot ze over de datum gaat.

Bokser/boxer

Een boxer vind je meestal niet vechtend met handschoenen in een ring. Vooral die handschoenen zijn niet zo gebruikelijk. Een boxer is namelijk een hondenras. Die gespierde vent in het veel te krappe onderbroekje die zijn tegenstander knock-out probeert te slaan, is een bokser.

Donateur/donor

In beide gevallen geef je iets weg. In het ene geval is dat geld, in het andere geval is het iets dat een heel stukje kostbaarder is. Verkondig je dat je donor bent voor het longfonds, dan kun je een stel benauwd kijkende toehoorders verwachten. Laat je weten donateur te zijn, dan roept dat een stuk prettigere beelden op.

Fuseren/fusilleren

Heb je het op de nieuwjaarsborrel van je werk over het fusilleren van de twee dochterbedrijven, kijk dan niet gek op als je de wenkbrauwen van je gesprekspartner(s) de lucht in ziet gaat. Gefusilleerd worden overleef je namelijk niet; hierbij word je doorzeefd met kogels. De enige knal die je wilt horen wanneer de bedrijven fuseren, is die van de champagne.

Katheter/katheder

Heb jij vroeger ook achter een katheter moeten staan tijdens het debatteren op school? Dat zag er waarschijnlijk heel gek uit. Een stuk bekender gebruik van een katheter is hem in te brengen in je urinebuis voor het afvoeren van je urine. Dit moet je met een katheder echter niet proberen, want dat wordt een bloederige bende.

Naturalist/naturist

Beiden zijn gek op de natuur, beiden op een heel andere manier. En je zou het ook nog eens allebei tegelijk kunnen zijn. Als je daar gelukkig van wordt, is het je goed recht om in je blootje prachtige (of minder prachtige) naturalistische schilderijen te maken. Of niet. Je kunt als naturist ook gewoon chillen in je blootje.

2 antwoorden
  1. Naomi
    Naomi zegt:

    Heerlijk! Pas gehoord in deze categorie: Een dominee haalde ontzagwekkend en weerzinwekkend door elkaar. Hij wilde zeggen dat God ontzagwekkend is. Klonk toch behoorlijk stom toen hij (tot twee keer toe) weerzinwekkend zei.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *