voor wie leef je

‘Voor wie leef je: voor de ander of voor jezelf?’

Interview met intuïtief coach Anna Husson

Anna Husson is 26 jaar oud en intuïtief coach voor hoogsensitieve vrouwen. In haar onderneming helpt ze vrouwen naar een intuïtief bewustzijn. Dat betekent dat ze hen leert leven vanuit zelfkennis, zelfregie en innerlijke vrijheid.

Wil je na het lezen van het interview nóg meer weten over Anna? Je kunt haar vinden op Instagram en haar website.

Wat is jouw belangrijkste tip op het gebied van persoonlijke ontwikkeling?

‘Elke week een moment nemen om naar binnen te gaan. Dit kan op verschillende manieren en voor mij persoonlijk is dat door de natuur op te zoeken. Daarbij is het belangrijk om jezelf oprecht af te vragen hoe je je voelt en open te staan voor negatieve emoties. Emoties geven namelijk altijd een signaal en nuttige informatie – hoe vervelend ze soms ook voelen.’

Welk persoon of welke gebeurtenis was doorslaggevend in het worden van intuïtief coach?

‘Het klinkt heel cru, maar dit is het overlijden van mijn vader geweest. Hij heeft in zijn leven veel narigheid meegemaakt en was een zeer hoogsensitief en intuïtief persoon. Door veel druk van buitenaf negeerde hij deze kwaliteiten, waardoor hij op jonge leeftijd al ziek werd. Na zijn dood ben ik gaan nadenken over mijn eigen leven en zag ik veel overeenkomsten waar ik nog niet bewust van was. Ik heb toen het roer omgegooid om ervoor te zorgen dat ik mijzelf niet langer voorbijliep. Ik begon mij te verdiepen in persoonlijke ontwikkeling en stuitte op hoogsensitiviteit en intuïtie. Ik begreep mijn vader, en tegelijkertijd mijzelf, ineens veel beter. Toen ben ik steeds meer mijn observatievermogen gaan inzetten en ik schrok van het feit dat heel veel hoogsensitieve mensen zichzelf volledig negeren. Ze zijn het contact met zichzelf geheel verloren. Het werd tijd dat ik daar wat aan ging doen.’

Welke gebeurtenis voelde voor jou als een grote ‘fail’ en hoe kijk je daar nu op terug?

‘Mijn hele studententijd is voor mij een lange persoonlijke ‘crisis’ geweest. Eigenlijk botste het hele dagelijkse leven met mijn hart. Ik was ongelukkig en zag dit als een grote ‘fail’. Je studententijd is toch iets waar je van moet genieten? Wat doe ik dan fout? Vandaag de dag kijk ik er met veel zelfliefde naar. Het is een deel van mijn leven en ik had het nodig even de weg kwijt te zijn om vervolgens door veel zelfonderzoek en zelfontwikkeling te staan waar ik nu sta. Ik heb niets fout gedaan; ik ben door de vervelende momenten alleen maar sterker geworden.’

Wat is het zelfhulpboek dat jij nooit zult vergeten?

‘Het eerste boek dat bij mij opkomt en mij ook veel heeft geholpen is ‘De vier vragen die je leven veranderen’ van Byron Katie. Ik gebruik haar methode ook veel tijdens mijn coaching. Het boek heeft me geleerd dat we het onszelf zo moeilijk maken en dat we zelf de regie hebben om dit te veranderen.’

In deze post kun je lezen over mijn ervaring met dit boek en vind je ook de link naar de website over ‘The Work’.

Wat betekent intuïtie voor jou?

‘Het begrip intuïtie heeft natuurlijk verschillende invullingen, maar voor mij betekent het puur vertrouwen op je innerlijke weten. Dat klinkt wellicht cryptisch, maar dat is het niet, want het heeft alles te maken met gevoelens. Gevoelens brengen je namelijk dichterbij je hart (je centrum). Denk maar eens aan een vreugdevol moment. Het lijkt soms wel of dat gevoel je optilt. Het is mijn intuïtie die mij vertelt dat het een bijzonder moment is.

Verwar gevoelens echter niet met emoties! Gevoelens roep je niet makkelijk op en komen vaak uit het niets, emoties hebben altijd een duidelijke aanleiding en komen voort uit een prikkel van de buitenwereld. Met gevoelens (je intuïtie!) sta je in contact met jezelf, met emoties gaat het bijna altijd over het contact met de ander. Gevoelens zijn fluisteringen van het hart en emoties komen vaak uit ons ego.’

Hoe leer je op je intuïtie te vertrouwen?

‘Je leert te vertrouwen op je intuïtie door onder andere te leren luisteren naar je gevoelens en ze niet weg te drukken. Daarvoor moet je stil worden, onverwerkte pijn er laten zijn én overstijgen en jezelf op nummer één zetten. Het is een heel transformatieproces dat je in zo weinig woorden niet kunt beschrijven. Begin in ieder geval met het voelen, stel jezelf oprechte vragen en schrijf je gedachten op.’

Wanneer heb je voor het laatst je grenzen niet goed (genoeg) aangegeven en wat heb je daarvan geleerd?

‘Mensen denken vaak dat ik als coach nooit mijn grenzen meer overschrijd en dat ik altijd aangeef waar mijn grenzen liggen, maar dit is een proces dat blijft doorgaan. De ene dag gaat het beter dan de andere dag. Ik heb voor het laatst mijn grenzen niet goed aangegeven toen ik eigenlijk bij mezelf voelde dat ik al veel werk had ingepland voor een week, maar toch ‘ja’ zei tegen een nieuwe opdracht. Ik zei ‘ja’ omdat ik degene niet teleur wilde stellen. Ze zat in een moeilijke periode en ik kon haar daarmee helpen, maar ik wist van tevoren eigenlijk al dat het me in de problemen zou brengen. Dat deed het ook, want aan het einde van de week was ik zo moe dat ik een aantal dagen verplicht rust moest houden en dus allerlei andere afspraken moest verzetten. ‘Nee’ zeggen is soms dus echt beter. Je moet wel goed bij jezelf nagaan of je ‘nee’ zegt omdat het echt niet goed voor je is (uit liefde), of omdat je het bijvoorbeeld niet aandurft (uit angst).’

Wat is een uitspraak of vraag die jou echt raakt?

‘‘Voor wie leef je, voor de ander of jezelf?’ Dat was een vraag van een dierbare die er helaas niet meer is. Het was voor mij een echte eyeopener. Soms lees je dit soort dingen wel in tijdschriften, maar als een dierbare je dit vertelt en het echt meent, dan komt het vaak veel beter aan. Dan ga je er bewust over nadenken en ook dingen in je leven aanpassen.’

Anna Husson
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *