vriendschap beëindigen

Moet je de vriendschap beëindigen? 4 vragen die je helpen!

Onlangs werd ik geconfronteerd met een oude vriendschap – zo eentje waarvan de houdbaarheidsdatum allang verstreken was. Zo eentje die je als zure brokken in je melk toch blijft drinken, omdat de melk nou eenmaal altijd zo heeft gesmaakt. Zo eentje die je, wanneer je er eindelijk ziek genoeg van bent geworden, in de prullenbak gooit en dan pas merkt hoe niet-zuur je koelkast kan ruiken (ben ik te ver gegaan met deze zure-melk-metafoor?).

‘Laat het negatieve los en het positieve komt vanzelf naar je toe.’

In één jaar tijd heb ik gedag gezegd tegen zes energiezuigende relaties en heb ik vier energiegevende vriendschappen mogen verwelkomen. Zonder dat ik ernaar zocht kwamen deze mensen op mijn pad. Sommigen waren nieuw, bij anderen is een bestaande vriendschap veel dieper en omvangrijker geworden.

Ik zit beter in mijn vel, doe meer dingen waar ik gelukkig van word en voel me blij als ik aan mijn vrienden denk. Van tevoren had ik niet verwacht dat er zoveel zou veranderen door je te omgeven met andere mensen.

Maar hoe weet je nou in welke categorie iemand valt?

Het is soms best moeilijk om erachter te komen of een vriendschap (of een persoon) in een dipje zit, of dat het tijd is om het pak melk vaarwel te zeggen.

Tijdens mijn reis het afgelopen jaar heb ik een aantal vragen gevonden die me helpen bepalen in welke categorie een relatie precies valt. Voor iedereen die bezig is met kritisch kijken naar zijn of haar vriendschappen en niet goed weet waarnáár te kijken, komt hier mijn lijstje:

Vriendschap beëindigen of niet? De 4 vragen:

1) Zijn jullie gelijk? Vooral: voelt het voor jou alsof jullie gelijkwaardig zijn? Met nadruk op voelt. Veel van dit soort zaken worden bepaald ‘onder de ijsberg’ en zijn dus met je hoofd moeilijk te bevatten. Vertrouw in dit geval op je onderbuik.

In het verlengde van het gelijkwaardig zijn: delen jullie op een gelijkwaardige manier? Dumpt niet de een continu zijn of haar shit op de ander zonder af en toe eens ruimte te geven aan de shitontvanger?

2) Heb je meer of minder energie wanneer je hem of haar net hebt gezien/gesproken? Ik heb lange tijd gedacht dat ik gewoon sociaal niet zo sterk was, omdat veel van mijn vriendschappen me bakken energie kostten. En nee, dat hoort niet en ja, het kan anders (kan ik je nu vertellen). Tegenwoordig is de before/after precies omgekeerd: after Shirley is een stuk energieker.

3) Denk je positiever of negatiever over de wereld & jezelf na het spreken van hem of haar? Zonder dat iemand daadwerkelijk negatief zit te doen/zijn, kun je wel een soort dikke, stroperige wolk negativiteit om je heen voelen hangen na het spreken van de persoon in kwestie. Dat wil je niet. Een plakkerige wolk positiviteit natuurlijk wel.

4) Kun je bij hem of haar alles kwijt wat je kwijt wilt? Zijn er onderwerpen die je om wat voor reden dan ook moet/wilt vermijden? Dat kan natuurlijk, maar het kost wel energie, dus daar moet genoeg tegenover staan.

Wat voor gevoel krijg jij als je deze vragen beantwoordt?

Toen ik een jaar geleden deze vragen voor mezelf beantwoordde, bekroop me een heel angstig gevoel (hou ik nog wel niet-zure melk over of is de rest van mijn bestaan volledig melkloos?). Maar nu ik alle moeilijke knopen heb doorgehakt, vind ik het heerlijk om mezelf deze vragen te stellen. Het is namelijk weer een bevestiging van de ontzettend fijne mensen die ik mijn vrienden mag noemen.

Ook voor de ander is het beter

Vergeet niet: een relatie is nooit alleen maar voor een van de twee giftig. De ander heeft er onbewust ook last van. Door zo’n vriendschap te beëindigen, bevrijd je diegene ook. Hij of zij heeft daarna meer energie over voor andere relaties die gezonder zijn, beter passen en meer opleveren voor alle partijen.

(Nee, dit was geen reclame voor melk. Ja, ik heb dorst.)

2 antwoorden
 1. Jeroen
  Jeroen zegt:

  Wat een geweldig stuk..
  Had dit al reeds eerder gelezen, maar blijf het zeer leerzaam en inspirerend vinden.
  Zelf ben ik in het verleden een aantal keren op een vervelende manier spaak gelopen met vriendschappen en ik heb hier zeer veel last van gehad.
  Sommige personen bleken voor mij absoluut niet geschikt om mee om te gaan en het kostte me steeds meer energie om met diegenen om te gaan.
  Vaak zag ik dit probleem te laat en daardoor belandde ik in een zeer ongewenste situatie, in de zin van een negatief contact.
  Ook kon het zo zijn dat dergelijke contacten steeds meer scheef groeiden en dat er daardoor een negatieve energie ontstond.
  De klik was den helemaal weg en je raakte totaal van elkaar vervreemd.
  Met alle nare gevolgen van dien.
  Tegenwoordig probeer ik dit soort problemen wel wat meer voor te zijn.
  Maar omgang met sommige mensen blijft zeer lastig en complex.
  Dat is iets waar ik toch wel tegenaan ben gelopen.

  Beantwoorden
  • Shirley
   Shirley zegt:

   Bedankt Jeroen! Heel mooi om te horen. Ik lees veel bewustwording in je woorden, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het je steeds beter af zal gaan om ‘op tijd’ te zijn.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *