wat is onvoorwaardelijke liefde

Wat is onvoorwaardelijke liefde? En vooral: wat is het niet?

Vroeger dacht ik dat onvoorwaardelijke liefde allesomvattend en grenzeloos was. Ik had er zelfs gesprekken over met vriendinnetjes: ‘Als je onvoorwaardelijk van iemand houdt, maakt het je dus niet uit als diegene bijvoorbeeld iemand vermoord? Dan blijf je nog steeds bij elkaar.’ Jawel, ik dacht dat onvoorwaardelijke liefde betekende dat je getrouwd moest blijven met een moordenaar. Gelukkig blijkt onvoorwaardelijke liefde iets veel mooiers, zachters en vrijers te zijn. En ik hoefde het alleen maar uit te maken met mijn vriend om daar achter te komen …

Wat is onvoorwaardelijke liefde dan wel?

Onvoorwaardelijke liefde betekent niet alleen, zoals jij het waarschijnlijk ook kent, dat je van die persoon houdt ongeacht wat diegene doet, zegt, vindt of wil. Het betekent ook dat jíj́ niets hoeft te veranderen. Ja, dat lees je goed. Niets.

Onvoorwaardelijk betekent zonder voorwaarden (goh) en die gelden niet maar één kant op; die gelden ook voor jou. Onvoorwaardelijk betekent niet dat je over je grenzen moet laten gaan, lief en flexibel moet zijn, jezelf moet aanpassen en bij diegene moet blijven. Nee. Bij onvoorwaardelijke liefde ben je in vrijheid met elkaar verbonden; je kunt allebei helemaal jezelf zijn, je grenzen en behoeften aangeven en je houd ongeacht de uitkomsten nog steeds van elkaar én van jezelf.

Is jouw liefde onvoorwaardelijk?

Twijfel je nu of jouw liefde onvoorwaardelijk is? Check de volgende dingen dan eens bij jezelf:

Doe je alsof je behoeftes hebt die je eigenlijk niet hebt? Doe je alsof je dingen belangrijk vindt die jou niet echt boeien? Alsof je dingen leuk vindt die je op z’n best gemiddeld vindt? Zeg je dat je dingen oké vindt die je niet oké vindt? Laat je jezelf anders zien dan je bent? Kleiner, groter, laat je bepaalde stukken weg, vergroot je andere stukken uit?

Maak de check zo liefdevol mogelijk; je doet niets verkeerd, het is gewoon interessant om te weten. En ook als je wat zelfkritiek voelt opkomen: geen probleem, lieve lezer. Probeer zo zacht mogelijk voor jezelf te zijn, en als dat niet lukt, mag je daar weer zacht voor proberen te zijn. Het hoeft niet te lukken, proberen is genoeg.

En wat als het niet zo is?

Herkende je iets van jezelf in de bovenstaande check? Dan wil ik je allereerst uitnodigen om jezelf een dikke knuffel te geven – doe maar, echt, armen om jezelf heen en even wat aaien/wrijven. Het voelt namelijk misschien na het lezen hiervan alsof je iets fout doet als jouw liefde op dit moment niet écht onvoorwaardelijk blijkt te zijn. Maar dat is absoluut niet het geval.

Dan is het waarschijnlijk toch zo

In de liefde moet niets en mag alles (met consent en zonder anderen pijn te doen natuurlijk). Je hoeft het helemaal niet goed te doen. De liefde voor mijn vriend was de eerste jaren ook (totaal) niet onvoorwaardelijk – ik was nog altijd flink aan het pleasen; zelfs als ik niet aan het pleasen was, was ik toch aan het pleasen. Tot ik het uitmaakte (o.a. door de conclusie dat mijn liefde voor hem blijkbaar niet onvoorwaardelijk was en daardoor niet goed genoeg zou zijn …) en bleek dat de liefde diep vanbinnen bij ons allebei wél onvoorwaardelijk was, alleen ik nog wat oude patronen en overtuigingen in de mix gooide.

Welkom op de reis naar onvoorwaardelijke liefde

Dit verwerken is een groeiproces en dat mag het zijn. Als jij hebt geleerd dat liefde voorwaardelijk is, zul je nog heel lang bewust en onbewust proberen te voldoen aan die voorwaarden. Dat is niet erg, lief mens. Het betekent niet dat jouw liefde minder ‘echt’ of minder waardevol is. Weet dat die onvoorwaardelijke liefde er vanuit je ziel wél is, maar er soms nog wat laagjes overheen zitten. En die laagjes zijn er niet om vervelend te doen, maar om je via deze lessen en ervaringen te helpen nog meer en dieper jouw volledige essentie te kunnen belichamen. Jouw takken worden zo flink door elkaar geschud, zodat je niets anders kunt dan je wortels nog dieper de grond in slaan – wat jou uiteindelijk een alleen maar stevigere boom maakt, waar moeiteloos liefde in en uit kan stromen.

Neem de tijd om thuis te komen bij je authentieke zelf

Probeer die patronen en overtuigingen waar je jezelf wellicht op betrapt met een moederlijke (onvoorwaardelijke – haha, kon het niet laten) liefde te ontmoeten en ze te verwelkomen als de prachtige openingen die het zijn om dieper met jezelf te verbinden. En geniet ondertussen van de liefde die er wél is. Hij is niet minder ‘goed’, omdat je soms (of wat vaker) nog in het pleasen schiet. Jij mag dit op jouw tempo gaan aankijken en wanneer het goed voelt, mag je het ook met je partner delen. Hij of zij kan jou waarschijnlijk een veilige basis bieden om deze ontdekkingstocht zo zacht mogelijk te maken. Weet dat de laagjes van het pleasen niet reiken tot in je hart – jullie harten zijn waarschijnlijk allang in vrijheid verbonden en je partner weet vaak beter wie je werkelijk bent dan jij nu gelooft. Het zijn namelijk de authentieke momenten waar we bij elkaar op vallen, waarin we het sterkst voelen dat we bij elkaar horen, en tijdens deze reis word jij alleen maar authentieker: oftewel nóg fijner om bij te zijn en lief te hebben.

Blijf altijd inchecken

Just to be sure: als je er tijdens jouw proces achter komt dat je partner geen ruimte heeft voor jouw authentieke niet-of-minder-pleasende zelf, is het misschien wel tijd om jezelf af te vragen of je nog bij deze persoon wilt blijven. Een periode van wennen en aftasten is heel normaal, maar wanneer authentieker zijn niet alleen als een innerlijk, maar ook als een uiterlijk gevecht voelt, is er misschien meer aan de hand. Geef jezelf en de ander de ruimte, maar blijf ook inchecken bij de ruimte die je werkelijk krijgt in jullie relatie.

Je doet het goed

Je doet het goed, lief mens, en je bent al helemaal goed zoals je nu bent. Je mag laagjes gaan afpellen, jezelf knuffelen en steeds dieper verbinden met jouw kern, maar het hoeft niet. Je bent nu al goed. Je liefde is nu al goed. Onvoorwaardelijke liefde is een reis, geen eindpunt. Take your time. It’s all good, love.

Veel liefs,

Shirley

PS. Zullen we nu dan ook meteen de mythe doorbreken dat je eerst van jezelf moet houden voor je van een ander kunt houden? Je leest erover in deze blogpost.

PPS. Bij het afpellen van de laagjes kan mijn meditatie voor zelfliefde je misschien wat ondersteunen.