wat is onvoorwaardelijke liefde

Wat is onvoorwaardelijke liefde? En vooral: wat is het niet?

Vroeger dacht ik dat onvoorwaardelijke liefde allesomvattend en grenzeloos was. Ik had er zelfs gesprekken over met vriendinnetjes: ‘Als je onvoorwaardelijk van iemand houdt, maakt het je dus niet uit als diegene bijvoorbeeld iemand vermoord? Dan blijf je nog steeds bij elkaar.’ Jawel, ik dacht dat onvoorwaardelijke liefde betekende dat je getrouwd moest blijven met een moordenaar. Niet heel gek dat het me stiekem best wel beangstigde.

Wat is onvoorwaardelijke liefde dan wel?

Natuurlijk, als de lieve pleaser die ik altijd ben geweest, deed ik bij mijn eerste, echte, lange relatie alles om onvoorwaardelijk van hem te houden. En ondertussen viel ik van de ene verbazing in de andere, omdat hij niet boos werd of me aan de kant gooide wanneer ik een keer niet zo aardig reageerde of even wat minder makkelijk was. Was dat onvoorwaardelijke liefde? Dat je niet perfect hoefde te zijn? I love it already.

Alleen bleek het toch iets genuanceerder.

Ook jij hoeft niets te veranderen

Onvoorwaardelijke liefde betekent niet alleen, zoals jij het waarschijnlijk ook kent, dat je van die persoon houdt ongeacht wat diegene doet, zegt, vindt of wil. Hierbij vergeten we een heel belangrijk onderdeel. De liefde is namelijk uitsluitend onvoorwaardelijk wanneer ook jíj́ niets hoeft te veranderen. Ja, lieve pleaser, dat lees je goed. Niets.

Onvoorwaardelijke liefde is vrije liefde

Onvoorwaardelijk betekent zonder voorwaarden (goh) en die gelden niet maar één kant op. Die gelden ook voor jou. Onvoorwaardelijk betekent niet dat je over je grenzen moet laten gaan, van alles moet slikken, lief en flexibel moet blijven, jezelf moet aanpassen, bij diegene moet blijven en vooral niet te veel voor jezelf moet opkomen. Nee. Onvoorwaardelijke liefde is vrije liefde, waarbij je in vrijheid met elkaar verbonden bent, allebei helemaal jezelf kunt zijn en je grenzen en behoeften kunt aangeven, oordeelvrij en zonder verwachtingen, en ongeacht de uitkomsten nog steeds van elkaar én van jezelf houdt.

Het is er

Onvoorwaardelijke liefde is iets wat je in je hart voelt. Je hebt er niets voor nodig en hoeft er niets voor te doen of te laten. Het is er. En het is vrij. Je bent vrij om te vertrekken uit een situatie waarin je je niet goed voelt. Je bent vrij om degene waar je van houdt ergens op aan te spreken en zelfs te verlaten. Jullie zijn allebei vrij.

Is jouw liefde onvoorwaardelijk?

Twijfel je nu of jouw liefde voor iemand onvoorwaardelijk is? Er is een hele simpele check: moet je liegen? Op wat voor manier dan ook, hoe groot of klein ook. Lieg je? Tegen jezelf? Tegen de ander?

Doe je alsof je behoeftes hebt die je eigenlijk niet hebt? Doe je alsof je dingen belangrijk vindt die jou niet echt boeien? Alsof je dingen leuk vindt die je op z’n best gemiddeld vindt? Zeg je dat je dingen oké vindt die je niet oké vindt? Laat je jezelf anders zien dan je bent? Kleiner, groter, laat je bepaalde stukken weg? Vergroot je andere stukken uit? Dit zijn allemaal vormen van liegen. Tegen jezelf. Én de ander. Dit is niet nodig bij onvoorwaardelijk liefde. Je hoeft niet over grenzen te gaan, behoeften te faken of jezelf (een beetje) om te vormen om de liefde er te laten zijn. Het is er. Ongeacht al dat andere.

Of ben je aan het pleasen?

Doe je iets van het bovenstaande wel? Dan ben je aan het pleasen. En pleasen is liegen. Het spijt me dat dit zo’n harde boodschap is, maar hij is te belangrijk om nu niet te noemen. Liefde is pas onvoorwaardelijk als jij niets aan jouw kern of de kern van de ander hoeft te veranderen om de liefde te kunnen voelen en voeden.

Onvoorwaardelijke liefde is dus niet eng en heeft niets te maken met het prima vinden als je geliefde een moord pleegt. Gelukkig maar. Onvoorwaardelijke liefde is de vrije variant. De variant waarbij pleasen niet bestaat, waarbij je je grenzen aangeeft, ruimte inneemt, jezelf bent en je altijd vrij voelt om te gaan wanneer dat nodig is VOOR JOU.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *