slechte eigenschap

Welke ‘slechte’ eigenschap definieert jou?

Oké, be honest. Wat is een eigenschap van je die jouw eigenwaarde omlaag haalt? Welke karaktertrek maakt je, voor jouw gevoel, een minder (goed) mens?

Iedereen heeft wel zo’n eigenschap en het geeft alleen al een naar gevoel om er over na te denken. Maar dat gaan we vandaag toch doen. Jeej! Veelvoorkomende eigenschappen die mensen bij zichzelf opplakken zijn o.a. lui, besluiteloos, onbezonnen, onhandig, verlegen en het hebben van een kort lontje. Wij mensen zijn beter in het bedenken van mindere eigenschappen dan goede. We vinden het moeilijker om trots op onszelf te zijn dan om onszelf af te blaffen. Dit zit in het aard van het beestje en de maatschappij duwt ons op het moment alleen maar meer de verkeerde kant op.

De eigenschap die jij nu in gedachten hebt (en ja, het mag er voor nu maar één zijn), hoeft door niemand gevalideerd te worden. Het hoeft niet realistisch te zijn en anderen in jouw omgeving mogen er heel anders over denken. Het gaat nu puur om wat jij vindt/denkt en hoe dat voor jou voelt.

Wanneer, hoe, wat, waar, waarom?

Vraag jezelf om te beginnen af hoe vaak je deze eigenschap vertoont. Dagelijks, wekelijks of wellicht maar af en toe? En ben je nog jezelf zonder deze eigenschap? De kans is groot dat je inderdaad nog jezelf bent zonder deze eigenschap. Misschien zelfs stiekem wel méér jezelf.

De volgende vraag: zijn er bepaalde omstandigheden van invloed op de uiting van jouw eigenschap? Vertoon je het bijvoorbeeld alleen als moe of gestrest bent of als je om een andere reden niet goed in je vel zit? Vertoon je het alleen in bepaalde situaties en in andere weer niet of minder?

Bedenk je nu eens wat de oorzaken zouden kunnen zijn die deze karaktertrek in de hand hebben gewerkt. We worden allemaal gevormd door het leven en de mensen erin. Ergens heb je dit opgepikt. Het kan in je genen zitten of bijvoorbeeld zijn ontstaan door gebeurtenissen uit je jeugd.

Heb je deze trek opzettelijk ontwikkeld? Beetje een strikvraag, want zo’n eigenschap volledig bewust en helemaal zelf ontwikkelen is onmogelijk. En heb je er veel over te zeggen? Uit je hem bewust of overkomt het je meer? Zijn er manieren waarop je ervoor zou kunnen zorgen dat je hem wat minder (vaak) vertoont? Zijn er dingen die je kunt vermijden of juist wel kunt doen om de frequentie van deze karaktertrek wat naar beneden te halen?

Is het realistisch om je hiermee te identificeren?

Als je dan al je antwoorden op deze vragen bij elkaar neemt, vraag jezelf dan eens af: wat zou er gebeuren als je deze beschrijving van jezelf anders zou formuleren? In plaats van bijvoorbeeld ‘ik ben lui’, zeg je: ‘bij bepaalde omstandigheden kan ik me lui gedragen’.

Het doel van de oefening is vooral je minder te gaan identificeren met de eigenschap door het volledig uit te pluizen. Als er bepaalde omstandigheden nodig zijn om deze eigenschap te vertonen, hoe kan deze dan bepalen wie jij bent? Als er factoren van buitenaf (deels) verantwoordelijk zijn voor het vertonen van deze eigenschap, is het dan echt een weerspiegeling van jouw pure innerlijk? Als je hem niet opzettelijk hebt ontwikkeld, waarom veroordeel je jezelf er dan voor?

Deze karaktertrek, en welke andere karaktertrek dan ook, definieert jou niet. Alleen als je dat toelaat.  

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *