zelfbewustzijn vergroten

Pas op met je zelfbewustzijn vergroten – het kan tegen je werken

Je zelfbewustzijn vergroten is de sleutel. Het is de eerste stap. Vaak de belangrijkste. Soms de enige. Hoe kan het dan ook tegen je werken?

Een (te) groot zelfbewustzijn hebben

Laat me je meenemen naar een jongere Shirley. Eentje die dag en nacht bezig was met zichzelf en haar patronen beter leren begrijpen. Die meid, die was heel erg goed in al dat zelfbewustzijn. En toch liep ze nog heel regelmatig vast én voelde ze zich soms juist moedelozer dan toen ze alles nog niet zo helder zag.

Vandaag de dag gaat mijn zelfbewustzijn niet meer gepaard met moedeloosheid, frustraties en verwarring, maar met rust en vertrouwen. Dat heb ik te danken aan het inzicht dat ik in deze blogpost met je deel. This one is for all the self-development junkies!

In het proces of mét het proces bezig zijn

Doordat ik alles altijd maar liep te analyseren en overal van wilde leren, kwam ik júist klem te zitten. Let me give you an example.

Ik vroeg te weinig euries voor mijn redactiewerk. Dat wist ik. Ik wist dat ik meer ruimte moest innemen en waarde moest leren toekennen aan mijn werk. Terwijl ik een factuur opstelde met een laag tarief en veel minder uren dan ik eigenlijk had gewerkt, ontstond er een error in mij. Er gebeurde op dat moment zoveel tegelijk: ik typte en op exact hetzelfde moment wist ik dat het niet goed was wat ik deed, dat ik het anders wilde doen. In datzelfde moment wist ik dat het anders willen en niet goed vinden ook niet goed voor me was. En in diezelfde seconde zag ik het volledige proces in mij gebeuren. Ik zag alle losse lagen van mijn bewustzijn die over elkaar heen buitelden. En daarbovenop kwam nog de vraag: hoe kan ik nou, als ik me zo bewust ben van alles wat er in me gebeurt, nog steeds niet ingrijpen/veranderen!? Juist omdat ik me er zo bewust van was en mezelf daar dus in verloor. Ik was de ervaring kwijt.

Sommige dingen, veel dingen, heel veel dingen, leer of ontdek je pas wanneer je ze doorleeft. Door je overal perfect bewust van te zijn, ga je weg van de ervaring. Je staat erbij en kijkt ernaar. Je stapt uit het proces als je bezig bent met het proces.

Ervaren is de oplossing

Ervaren doe je met alles behalve je hoofd – met je hart, je lijf en je ziel – en in die ervaring zijn al die lagen geen losse delen meer in jezelf. In de ervaring zijn al die stukjes met elkaar verbonden. Als je ernaar kijkt, lijken het allemaal losse stukjes – als je erin stapt, ervaar je dat het allemaal bij elkaar hoort. Door je niet in de waarneming te verliezen, jezelf terug te halen naar de ervaring in het hier-en-nu, verbind je alle losse delen weer met elkaar en ben je weer een. De frustratie kan dan wegvloeien en je voelt weer dat het klopt. Je weet weer dat je altijd op tijd komt in je eigen leven, dat dit moment precies goed is zoals het is en dat jij zelf ook precies goed bent zoals je bent. Ook met de flaws die je op dit moment ziet.

Misschien heb je weleens meegemaakt dat iemand jou kwetst en je zo goed kunt begrijpen wat er in die situatie op alle lagen gebeurt, dat de ervaring van die kwetsing, de pijn, op de achtergrond raakt. Dat is ook wat er gebeurt wanneer je heel hard bezig bent met jezelf begrijpen.

Nog even voor de duidelijkheid: je hoofd doet het niet verkeerd. Alles (willen) snappen is niet verkeerd. Het is een fantastische aanvulling op de ervaring. Maar die ervaring is wel de basis.

Tijd om te gaan ervaren en het ongemak te trotseren! Tijd om te omarmen waar je nu bent, zodat de volgende stappen zich moeiteloos voor je kunnen ontvouwen. Oh, en vergeet je jezelf in dit proces niet ook tonnen compassie te geven voor de ervaring en het ongemak? Het leven is er niet om makkelijk te zijn, maar wat je nu aan het doen bent, is 100% zeker the right kind of hard.

Kom erbij!

Voel je dat? Dat is de vibe van How to Life! Weg van de open deuren en terug naar de kern. Wil je meer van dit? Join dan zeker m’n nieuwsbrief hieronder! Daar hoor je ook als eerste van de lancering van de online cursus How to Grenzen die in ontwikkeling is en ontvang je natuurlijk een awesome korting. Ik zie je daar!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *